Terug naar blogoverzicht

Tips om te stoppen met piekeren

17 april 2020

Piekeren, we doen het allemaal wel eens. Maar soms wordt het teveel. 3 tips hoe je kan stoppen met piekeren.

Waarom pieker je?

Een beetje piekeraar piekert over verschillende dingen. Vaak denk je ook dat alles jouw schuld is. Een piekergedachte ontstaat omdat je je door een bepaald probleem bedreigd voelt. Bijvoorbeeld nu in deze tijd waarin iedereen bezig is met het Coronavirus. Misschien pieker je of jij of een naaste besmet raakt of over hoe je je werk thuis moet doen. Of juist hoe je je werk moet doen nu je afstand moet houden. Misschien piekert je over het opzeggen van je baan in deze tijd.
Piekeren is meestal niet functioneel. Zeker niet als je in een kringetje blijft redeneren en je er niet meer uitkomt.

50.000 gedachten

Wist jij dat je ca. 50.000 gedachten per dag hebt? En dat 80% daarvan negatief geladen is? Als je al die gedachten als waarheid ziet, dan is de kans groot dat je gaat piekeren. En veel piekeren kan leiden tot stress, (faal)angst of somberheid. Daarnaast kost piekeren je veel tijd en energie. Bovendien pieker je de meeste tijd over dingen waar je geen invloed op hebt, die al gebeurd zijn of die nooit gaan gebeuren.

Tips om te stoppen met piekeren

Vaak probeer je het piekeren te stoppen door er tegenin te gaan. Door nieuwe gedachten te maken. Je probeert de negatieve gedachte te veranderen in een positieve gedachte. Dat kost energie en levert niet altijd het gewenste effect op.

Tip 1: onthoud dat gedachten maar gedachten zijn. Het zijn woorden, taal, verhalen. Je kunt jouw dagelijkse gedachten zien als alle mails, inclusief spam, die in jouw mailbox belanden. Die mails lees je toch ook niet allemaal even aandachtig?

Zou het niet fijn zijn om wat losser te komen van het denken? Jouw brein koppelt gevoelens en gedachten aan woorden. Door afstand te nemen van jouw gedachten, haal je de lading van de woorden af.

Tip 2: Je bent niet jouw gedachten. Je hebt gedachten. En je kunt zelf beslissen wat je er mee doet.

Tip 3: doe de volgende oefening
Een mooie oefening om los te komen van jouw gedachten is om al jouw gedachten op te schrijven op een post-it. Dus iedere gedachte die in je opkomt, schrijf je op een post-it. Vervolgens plak je al jouw briefjes (dus al jouw gedachten) op een groot voorwerp in je huis (kast, tv, muur, deur). Ga net zo lang door totdat je al jouw gedachten opgeschreven hebt en de hele muur hebt vol gehangen met post-its.  
Bekijk vervolgens het voorwerp dat je volgeplakt hebt, van een afstand. Wat doet het me je als je hiernaar kijkt? Wat vind je ervan dat jouw verstand dit iedere dag doet met jouw hoofd? Wat jij nu hebt opgeplakt doet jouw verstand dagelijks binnen in jouw hoofd.

Heb je meer tips nodig of wil je ontdekken hoe je beter in je vel kunt zitten? Stuur een berichtje naar coachpraktijk 27°Coaching in Breda frederiek@27gradencoaching.nl  
www.27gradencoaching.nl is aangesloten bij http://www.nobco.nl en bij http://www.coachfinder.nl


Geef een reactie

Contact

Ben je benieuwd wat ik voor jou of jouw kind kan betekenen?
Praten helpt! Je bent van harte welkom!

+31 6 39 22 88 30
frederiek@27gradencoaching.nl