Terug naar blogoverzicht

Laag zelfbeeld

6 juli 2021

Coachvraag

In mijn mailbox zit een mail van een studente. Ik zal haar echte naam niet in dit artikel noemen, dus noem ik haar Lisa. Ze beschrijft dat ze al jaren onzeker is en een laag zelfbeeld heeft. Daarnaast kreeg ze enkele jaren geleden anorexia. Wat ze graag zou willen, of wat we met een mooi woord haar ‘coachvraag’ noemen, is zichzelf accepteren. Ze wil de persoon kunnen zijn, die ze wil zijn. Ze heeft hiervoor al verschillende trajecten bij therapeuten, psychologen en diëtistes gevolgd. Nu de vraag aan mij of ze hiervoor bij mij terecht kan.

Gesprekken

Ik plan een kennismakingsgesprek met Lisa, bij mij aan de keukentafel in Breda. Daar voer ik al mijn coachgesprekken. In een huiselijke en warme setting. We hebben meteen een klik. Ze vertelt uitgebreid en door de vragen die ik haar stel, krijgt ze meteen inzicht in zichzelf. Bijvoorbeeld dat zij iemand is die een rustig tempo hanteert. Ze vindt het soms lastig om met mensen om te gaan die alles, nu, meteen willen. En in hun enthousiasme doordraven. Na ons gesprek begrijpt ze waarom ze soms moeite heeft in de omgang met deze ‘snelle’ mensen, die vaak veel energie hebben. En hoe ze hier mee om kan gaan.
Ik geef Lisa een opdracht mee die ze kan voorbereiden voor de volgende keer.

Een goed gevoel

Tijdens ons volgende gesprek onderzoeken we samen wat haar drijft. Wat haar vlammetje doet aanwakkeren, van kinds af aan. Ik vraag haar hoe ze zich voelt als deze drijfveren aanwezig zijn. ‘Dan lach ik veel, ben ik spontaan en geniet ik. Dan voel ik me voldaan’ zegt ze. De achterliggende gedachten van deze oefening is te onderzoeken wat haar intrinsiek motiveert en in hoeverre ze invulling geeft aan deze drijfveren. Want als je geen of te weinig aandacht besteedt aan wat jou drijft, verandert de vlam in een waakvlam. Je hebt het gevoel dat er wat mist en dat vertaalt zich in niet goed in je vel zitten. Het is dus goed om te weten wat jou drijft én hoe je daar zelf naar kan handelen.

Op een avond ontvang ik een bericht van 1 van haar ouders. Hierin staat dat Lisa voor het eerst ‘een heel goed gevoel heeft over de begeleiding die ze krijgt’. Fijn dat ze na 4 jaar, waarin therapeuten, diëtistes en psychologen mij voorgingen, eindelijk een goed gevoel heeft over de begeleiding. Wat doe ik dan in mijn begeleiding anders dan mijn voorgangers? Dat vind ik een lastige vraag. Is het mijn passie voor het vak? Mijn drijfveer Lisa te leren hoe ze haar leven zelf kan sturen? Mijn oprechte interesse in haar, de huiselijke setting, de vragen die ik stel, de inzichten die ze opdoet? Voor mij voelt het normaal wat ik doe, ik ben gewoon ‘ik’. Positief, praktisch en toegankelijk. Of zoals een collega-coach mij noemt ‘serieus speels’.

Acceptatie

Tijdens de coachgesprekken wordt Lisa zich bewust van haar gedrag en emoties. Met behulp van oefeningen en de gesprekken die we daarover hebben, gaat ze zichzelf steeds beter begrijpen. De zogenaamde ‘aha’ momentjes. Dat helpt haar in het accepteren van zichzelf. En omdat ze zichzelf steeds beter begrijpt, weet ze ook steeds beter wat goed is voor haar en wat niet. En hoe ze daar naar handelt.

Contact

Kan jij ook begeleiding gebruiken bij iets in je leven dat je wil veranderen? Bijvoorbeeld meer zelfvertrouwen, minder stress, makkelijker keuzes maken, omgaan met emoties, grenzen stellen of minder twijfelen? Bel of app me gerust op 06-39 22 88 30, dan kijken we wat ik voor je kan betekenen.

Comments are closed.

Contact

Ben je benieuwd wat ik voor jou of jouw kind kan betekenen?
Praten helpt! Je bent van harte welkom!

+31 6 39 22 88 30
frederiek@27gradencoaching.nl