Terug naar blogoverzicht

Prestatiedruk bij starters en young professionals

18 mei 2020

Vandaag had ik een interessant gesprek met een starter op de arbeidsmarkt en een young professional. Beiden zijn ze lid van een beroepsvereniging. We spraken onder andere over prestatiedruk bij starters en young professionals.

Waar lopen starters en young professionals vooral tegenaan?

Ik vroeg hen of ze herkenden dat starters en young professionals vaak aanlopen tegen prestatiedruk, sociale druk, onzekerheid, pleasen en je grenzen niet aangeven. Dit beaamden ze met een ‘absoluut, heel herkenbaar!’

Fear of missing out

De huidige twintigers willen hard werken en hun best doen. Zij voelen extra druk van zichzelf, hun omgeving, hun collega’s én vinden het belangrijk dat ze naast hun werk ook genieten van hun leven. Daar komt ook het sociale aspect om de hoek kijken: ’the fear of missing out’. Naast succesvol zijn in je werk, wil je ook op sociaal vlak overal bij aanwezig zijn. Met hun jonge jaren proberen ze al alle ballen hoog te houden.

Enorme drive

Wat mij bij deze groep starters en young professionals opvalt, is dat ze vooruit willen. Ze merken dat ze ergens tegenaan lopen, weten niet hoe ze het op moeten lossen en zoeken iemand die ze weer goed op de rit helpt. Ze denken in mogelijkheden en willen er voor gaan. Mooi vind ik dat!

Tips om met prestatiedruk om te gaan

Op zich is er niks mis met willen presteren. Behalve als je er last van krijgt, als je echt de druk voelt, gestrest raakt. Dan kan je je afvragen waar jouw prestatiedrang vandaan komt. Is het een innerlijke motivatie om te presteren of komt de motivatie van buitenaf? Wil je wellicht presteren om aan de verwachting van een ander te voldoen? Ben je pas tevreden met jezelf als je je ‘iets’ presteert? Heb je een oordeel op jezelf? Hetgeen wat jij van jezelf verwacht, past dat ook echt bij jou?

Het feit dat je er last van krijgt, geeft aan dat je ergens ‘ja’ tegen zegt, waar je wellicht ‘nee’ zou moeten zeggen. Achterhaal voor jezelf wat dat is.

Waar zit jouw grootste angst? Welk gevoel wil je niet voelen? Onderzoek dit met nieuwsgierigheid en zonder oordeel.

Wat wil jij voor de prestatiedruk in de plaats? En wat heb je daar voor nodig? Waar kan je mee beginnen?

Neem de houding aan die jij vertoont als je prestatiedruk voelt. Neem vervolgens de houding aan als je het tegenovergestelde van prestatiedruk ervaart. Voel je het verschil? Denk hieraan op het moment dat je merkt dat je moet presteren.

Meer informatie

Wil je meer informatie over dit onderwerp? Of wil je jezelf beter begrijpen zodat je keuzes kan maken die echt bij jou passen? Stuur me dan een berichtje op frederiek@27gradencoaching.nl voor een 1 op 1 gesprek . 27°Coaching is een coachpraktijk voor individuele coaching aan jongeren en jongvolwassenen die zichzelf willen begrijpen, zelfbewuster en (daad)krachtiger willen worden. 27°Coaching is aangesloten bij de NOBCO

Comments are closed.

Contact

Ben je benieuwd wat ik voor jou of jouw kind kan betekenen?
Praten helpt! Je bent van harte welkom!

+31 6 39 22 88 30
frederiek@27gradencoaching.nl