Terug naar blogoverzicht

Angst of nieuwsgierigheid?

6 oktober 2020

Levenslustig

Uren kan ik naar hem kijken. Naar zijn mooie lichtbruine ogen, zijn vrolijkheid en uitbundige gedrag. Zijn bijna doorzichtige oren, z’n pluizige vacht en lieve koppie. 9 weken is hij nu, ons kitten. Wat me fascineert is zijn nieuwsgierigheid en ongeremdheid. Niks houdt hem tegen. Hij doet wat in hem opkomt. Loopt rondjes achter zijn eigen staart aan. Alles vindt hij interessant. Het lepeltje in de suikerpot, de krant, een schoenveter en een kartonnen doos. Hij wil alles ontdekken. De levenslust  spat van hem af.

Angst

Hij ziet onze andere kat. Dat is leuk, een vriendinnetje om mee te spelen. Hé wat gebeurt er nu? Ons kitten krijgt een pets op zijn kop. Er wordt tegen hem geblazen. Hij kijkt verbaasd en doet een paar stappen terug. Na een paar seconden overwint zijn nieuwsgierigheid het van de angst en loopt hij op de andere kat af. Weer hoort hij gegrom als hij een poging onderneemt om dichterbij te komen.

Behoefte

Zo gaat dat dag in dag uit en langzaam groeien ze naar elkaar toe. De aanhouder wint! Wat ik hier zo mooi aan vind is dat het kitten zich niet laat leiden door zijn angst, maar juist door zijn nieuwsgierigheid en zijn behoefte om met de andere kat te spelen. Hij verandert wel zijn strategie om zijn doel te bereiken. In plaats van onbezonnen en wild op de andere kat af te rennen, nadert hij hem nu op een rustigere manier. Ik vind het mooi dat de natuur dat zo geregeld heeft.

Regels

De studenten en young professionals die ik spreek in mijn coachpraktijk, laten zich vaak leiden door ‘angst’. De angst niet goed genoeg te zijn, be- of veroordeeld te worden, een ‘foute’ keuze te maken of er niet bij te horen. Omdat je een nare emotie liever niet wil voelen, bedenk je regels voor jezelf. Je bepaalt voor jezelf wat je allemaal moet. Want met regels hou je toch een vorm van controle over jezelf. Bijvoorbeeld de regel dat je alles goed moet doen, dat je jouw emoties niet toont,  je perfecte keuzes moet maken en altijd blij moet zijn. Hoe langer je dit soort regels voor jezelf gebruikt, hoe meer het een patroon wordt waar je naar handelt. Het wordt normaal voor je. Voor de korte termijn lost het wel wat op, maar op de lange termijn niet. Het zorgt ervoor dat je steeds meer verwijderd raakt van wie je eigenlijk bent. Controle winnen is vrijheid verliezen.

Wat WIL jij?

Als jij jezelf in bovenstaande herkent en je ook laat leiden door angst in plaats van door je verlangen, schrijf dan eens alle regels op die je voor jezelf bedacht hebt. Begin iedere regel met ‘ik moet….’. Vervolgens streep je het woord ‘moet’ door en vervangt het door het woord ‘mag’. Kijk nu eens wat er staat en wat het met je doet. Grote kans dat de lading die je voelt bij al het ‘moeten’ wat minder wordt. Nu je niks meer moet maar wel mag, wat WIL jij dan?

Bewust keuzes maken

Als je weet wat je wil, kan je bewust keuzes maken. Je kan ook bewust kiezen hoe je invulling gaat geven aan jouw wensen. Bedenk 3 manieren hoe de beste versie van jezelf invulling kan geven aan hetgeen je wil. Zo ga je, net als ons kitten, handelen naar wat je wil en laat je je minder leiden door wat je eng vindt. En dat voelt goed!

Wil je meer weten over dit onderwerp? Of wil je jezelf beter leren kennen en begrijpen? Neem dan contact met me op via www.27gradencoaching.nl.

27gradencoaching is aangesloten bij Nobco http://www.nobco.nl

Geef een reactie

Contact

Ben je benieuwd wat ik voor jou of jouw kind kan betekenen?
Praten helpt! Je bent van harte welkom!

+31 6 39 22 88 30
frederiek@27gradencoaching.nl