Terug naar blogoverzicht

Een studie kiezen, hoe doe je dat?

20 januari 2020

Doet jouw puber dit ook? Na een lange dag op school, is hij eindelijk thuis. ‘Zo, nu even rust’ denkt ie en ploft op de bank. Hij pakt zijn telefoon en verdwijnt in een andere wereld. Maar jij als ouder ziet liever een actieve houding bij je kind. Hij moet nog een studie kiezen. Dus roep je naar de bank ‘heb je je al ingeschreven voor open dagen?’. Je hoort een zucht. Gevolgd door een gemurmel dat lijkt op ‘doe ik straks’. Enigszins moedeloos loop je weg. Je vraagt je af wat je toch moet doen om je kind te motiveren, zodat het zich gaat verdiepen in een vervolgopleiding.

Geen idee

De pubers die wij spreken willen echt wel uitvinden welke studie ze moeten kiezen. Ze hebben alleen geen idee hoe. Hoe reageer jij zelf als je iets moet doen en je weet niet waar je moet beginnen? Ga jij dan gemotiveerd aan de slag?

Van extrinsieke naar intrinsieke motivatie

Als je iets doet vanwege een beloning, het voorkomen van een straf of om te voldoen aan verwachtingen, dan kan dat leiden tot onzekerheid of weerstand. En dat is nu juist niet wat je wilt bereiken! Je wilt dus niet dat jouw kind extrinsieke gemotiveerd wordt, maar intrinsiek. Nu is de hamvraag: hoe?

Wie ben ik en wat vind ik belangrijk?

Je kan samen met je zoon of dochter onderzoeken wie hij is en wat hij belangrijk vindt. Zonder jouw wensen op hem over te dragen uiteraard. Probeer jouw kind te zien zoals het is en niet zoals jij zou willen dat het is.

Inzicht in jezelf

Als je het als ouders lastig vindt om samen met jouw zoon of dochter uit te vinden wie het kind is en wat bij hem past, dan kan een studiekeuzetraject wellicht helpen. De jongeren die wij helpen zijn verrast over het inzicht dat ze in zichzelf krijgen. Ze ontdekken wat hen persoonlijk motiveert, wat hun waarden zijn en waar ze als individu behoefte aan hebben. Ze ontdekken hoe anderen tegen hen aankijken en welke studierichting bij ze zou kunnen passen. Dát motiveert hen intrinsiek om verder te onderzoeken welke vervolgopleiding ze willen gaan volgen.

Vrijblijvend gesprek

‘Dit studiekeuzetraject levert mijn kind, ons als ouders en ons gezin rust op’, is. Dit horen wij regelmatig. Wil jij weten of we ook iets voor jouw zoon of dochter kunnen betekenen? Neem gerust contact op voor een vrijblijvend gesprek. Je kan mailen naar frederiek@27gradencoaching.nl of even kijken op http://www.27gradencoaching.nl .

27°Coaching is aangesloten bij de Nederlandse orde voor beroepscoaches (NOBC) http://www.nobco.nl

Geef een reactie

Contact

Ben je benieuwd wat ik voor jou of jouw kind kan betekenen?
Praten helpt! Je bent van harte welkom!

+31 6 39 22 88 30
frederiek@27gradencoaching.nl