Terug naar blogoverzicht

Welk gedrag vertoon jij automatisch en onbewust?

21 oktober 2019

Jouw gedrag

Herken je dat je je anders gedraagt in situaties waarin jij je niet prettig voelt? Je loopt er bijvoorbeeld van weg, je sluit je af, praat er overheen, wordt boos of gefrustreerd, gaat delegeren of commanderen, je oordeelt, probeert gelijk te krijgen of je gaat juist lachen.

Onbewust en automatisch

Je vertoont dit gedrag automatisch en onbewust. Je gedraagt je zo, omdat je niet geraakt wilt worden op een bepaalde emotie. Je wilt de pijn niet voelen. Jouw gedrag is dus een soort overlevingssysteem. Dit gedrag wordt mede bepaald door jouw dna, jouw opvoeding en de omgeving waarin je bent.

Behoefte

Gedrag vertelt je veel. Onder dit gedrag zit namelijk een emotie. Onzekerheid bijvoorbeeld. Onder deze emotie zit jouw behoefte. Bijvoorbeeld jouw behoefte gezien te worden door jouw partner, vrienden, ouders, kinderen of collegae. Of bijvoorbeeld de behoefte het goed te doen. Meestal communiceren we vanuit een emotie. ‘Je ruimt ook nooit je spullen op’ of ‘Ik word gek van dat gezeur van jou’ of ‘je zit de hele dag op je telefoon’. Als je weet waar je behoefte aan hebt, kan je communiceren vanuit jouw behoefte in plaats van vanuit jouw emotie. Bijvoorbeeld ‘ik heb behoefte aan een opgeruimde badkamer’, ‘ik heb behoefte aan wat meer vrijheid/ruimte’,  ‘ik heb behoefte om met je praten, kan je je telefoon even weg leggen’.

Stel jezelf de volgende vragen

Ken jij jouw automatische en onbewuste gedrag? Probeer het eens te achterhalen door de volgende vragen te beantwoorden:

  • Welk gedrag vertoon je automatisch, zonder erbij na te denken. Gedrag waarvan je zegt: voordat ik het wist, …..
  • Hoe gedraag je je als je spanning en stress ervaart?
  • Wat zeggen anderen over jou: je bent een echte…

En welke behoefte zit daaronder? Veel plezier met het leren begrijpen van jouw gedrag!

27°Coaching coacht jongeren tussen de 17 en 27 jaar die individuele, persoonlijke issues ervaren en hiermee aan de slag willen. Misschien vind je het moeilijk om keuzes te maken, voel je je onzeker, verdrietig of boos, blijf je piekeren, ben je gestrest of weet je niet wie je bent en wat bij je past.
In een warm gesprek op een huiselijke, veilige plek geef ik je oprechte persoonlijke aandacht.
Samen gaan we op zoek naar jouw drijfveren, waarden en behoeften. Op een ongedwongen manier leer jij jezelf kennen en begrijpen. Met als resultaat dat je richting kan geven aan een studie, loopbaan en  leven dat bij JOU past. En dat voelt goed! Mijn motto is ‘vaar de koers die bij je past’.


Wil je weten welke koers bij jou past? Mail me op frederiek@27gradencoaching.nl of bel me op 06-39228830. Een appje sturen kan natuurlijk ook.

Geef een reactie

Contact

Ben je benieuwd wat ik voor jou of jouw kind kan betekenen?
Praten helpt! Je bent van harte welkom!

+31 6 39 22 88 30
frederiek@27gradencoaching.nl